Athlisi Blog

all about WELLNESS

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΥΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο Σεμινάριο Διατροφολογίας στις 17/11/2010 της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, σε συνεργασία με το  βιβλιοπωλείο Αιγηίς του Πειραιά, με αφορμή ένα κύκλο Σεμιναρίων Διατροφολογίας με ευρήτατη θεματολογία. Η ομιλία είχε θέμα:  «ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΥΣ», με εισηγητές τον κ. Νίκο Θυμιανίδη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ και την κ. Έλενα Περλεπέ, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης  & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η διατροφή στην Ελλάδα έχει αλλαξει κατακόρυφα σε σχέση με το παραδοσιακό μοντέλο διατροφής. Μερικές από τις αλλαγές αυτές είναι: η απουσία πρωινού, διατροφή από ταχυφαγεία και «στο πόδι», έτοιμα προ-παρασκευασμένα και προ-μαγειρευμένα φαγητά αντί σπιτικά,  τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως από σουβλάκια και πίτσες, το ψάρι και το κοτόπουλο από κρέας και αλλάντικά, τα όσπρια απουσιάζουν εντελώς από το ελληνικό τραπέζι, ενώ έχουν ενταχθεί στη ζωή την Ελλήνων τα πατατάκια, τα αναψυκτικά αλλά και τα μικρά και συχνά γεύματα έχουν αντικατασταθεί από ένα και μεγάλο γεύμα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια, η χρόνια αύτη λανθασμένη συμπεριφορά να οδηγεί στην παχυσαρκία. Οι λόγοι πολλοί….,  έλλειψη χρόνου,  καθιστική ζωή, αυξημένες ώρες εργασίας,  έλλειψη της αθλητικής δραστηριότητας  κ.α. Κάποιες άλλες αιτίες που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και στην παχυσαρκία είναι οι ορμονικές διαταραχές (οιστρογόνα, ανδρογόνα), θυρεοειδικές διαταραχές, μεταβολικό σύνδρομο και ινσουλινοαντίσταση, οξειδωτικό στρες και τροφική ευαισθησία αλλά και η δίαιτα όταν είναι στερητική. Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος του παχέως εντέρου, μαστού, ενδομητρίου, χολολιθίαση, οστεοαρθρίτιτδα, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος είναι μόνο μερικοί…

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον την σύγχρονη επιδημία σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα στην Ευρώπη, με ΔΜΣ>25, φτάνουν τα 200.000.000 ενώ το 1/3 των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι, δηλαδή 70.000.000, με ΔΜΣ>30. Η παιδική παχυσαρκία από την άλλη, είναι αυτή που εξελίσσεται ραγδαία και υπολογίζεται ότι θα πάρει τεράστιες διαστάσεις.  Η Ελλάδα είναι ήδη τέταρτη στην Ευρώπη με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και τα ελληνόπουλα χαρακτηρίζονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά. Υπάρχουν όμως λύσεις  για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, χειρουργικά και διαιτητικά. Πριν φτάσουμε όμως στην φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση ας την αντιμετωπίσουμε πρώτα διαιτητικά καθώς οι άλλοι δύο τρόποι αντιμετώπισης αποτελούν ακραίες λύσεις.

Υπάρχουν 40 διαφορετικοί λόγοι που είναι σημαντικό να εντάξουμε τις αρχές της σωστής διατροφής στην καθημερινότητά μας προσφέροντας υγεία και ευεξία στον οργανισμό. Κάποιοι από αυτόυς είναι:  1) τηρήστε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, 2) προγραμματίστε τα γεύματά σας, 3) ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό, 4) μη στερείτε τους υδατάνθρακες από τον οργανισμό σας, 5) πείτε ΟΧΙ στο πολύ κρέας, 6) προτιμήστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με περισσότερο ψάρι, 7) πιείτε πολύ νερό ώστε να προσφέρετε στον οργανισμό σας επαρκή ενυδάτωση, 8) τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, 9) βάλτε τα όσπρια στη ζωή σας, 10) πάρτε σνακ από το σπίτι, 11) να υπάρχει ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας, 12) κατευνάστε την ψυχολογική πείνα, 13) να τρώτε σε κατάσταση ηρεμίας , 14) να τρώτε αργά, 15) μην τρώτε βλέποντας τηλεόραση, 16) μην ζυγίζεστε κάθε μέρα, 17) μετρήστε το λάδι, 18) αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα….και άλλοι πολλοί λόγοι που βοηθούν στην αλλαγή της διατροφική μας συμπεριφόρα.

Οι  δύσκολες συνθήκες της σημερινής εποχής μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε πολλές ώρες με αποτέλεσμα η διατροφή μας να προσαρμόζεται από τα διάφορα ταχυφαγεία, των οποίων η διατροφική τους αξία έχει μηδενιστεί.  Όμως,  η διατροφή μπορεί να χωρέσει στο πολυάσχολο καθημερινό μας πρόγραμμα με απλά πράγματα και έτσι να γεμίζουμε και τον οργανισμό μας με την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη συνέχεια της δύσκολης ημέρας.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε εξειδικευμένα πράγματα πάνω στη διατροφή μας…Με τρεις απλές κινήσεις μπορούμε να συνεχίσουμε το δύσκολο πρόγραμμά μας και ταυτόχρονα να μπορούμε να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος σταθερό. Οι τρείς αύτες διατροφικές κινήσεις είναι:  1) ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό ώστε να εφοδιάσουμε με ενέργεια τον οργανισμό, αφού τα επίπεδα ενέργειας μετά τον ύπνο είναι πολύ χαμηλά, 2) μικρά και συχνά γεύματα…περίπου κάθε 3 ώρες. Υγιεινές επιλογές αποτελούν: κουλούρι Θεσ/νίκης, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή χυμοί, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπάρες δημητριακών και μπισκότα πολυδημητραικών, παξιμάδια ολικής άλεσης, παστέλι και ανάλατοι ξηροί καρποί. Με αυτόν τον τρόπο κατευνάζουμε το αίσθημα της πείνας και τρώμε μικρότερη ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα μας. 3) Εύκολες μεσημεριανές επιλογές όταν λείπουμε από το σπίτι: Α) Παραδοσιακό σουβλάκι με πίτα. Καλύπτει την ανάγκη μας για πρωτεΐνη, ενώ πίτα προσφέρει ενέργεια και συνδυασμό με ντομάτα και κρεμμύδι εμπλουτίζουμε αντιοξειδωτικά  τον οργανισμό. Β) Δημητριακά. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, όταν ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος. Γ) Μπαγκέτα ολικής άλεσης, πατάτες, μακαρονάδα ή ριζότο. Γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας αν συνδιαστεί με σάλτσα λαχανικών. Δ) Σαλάτα ωμή ή βραστή σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή τόνο ή θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Ένα γεύμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ω-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Υπάρχει, λοιπόν, χώρος για την υγιεινή διατροφή στο πολυάσχολο καθημερινό μας πρόγραμμα και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό σωματικό βάρος στον οργανισμό μας, αλλά πάνω από όλα να εξασφαλίσουμε υγεία και ευεξία έχοντας τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας για να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη καθημερινότητά μας.

ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 23 Νοεμβρίου, 2010 by in ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΥΓΕΙΑ.

Πλοήγηση

ΚΡΙΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Νοέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας!
Γράψτε το email σας:

Μαζί με 17 ακόμα followers
Αρέσει σε %d bloggers: