Athlisi Blog

all about WELLNESS

ΘΗΛΑΣΜΟΣ VS ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νεογνό ύστερα από τη γέννησή του τρέφεται με δύο τρόπους: θηλάζει ή τρέφεται τεχνητά με γάλα αγελάδας.

 

Λίγα λόγια για την κάθε μέθοδο…

 

Ο θηλασμός θεωρείται η ιδανικότερη τροφή για το βρέφος αλλά  ενδείκνυται όταν υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις:

  • Το βρέφος θα πρέπει να εφαρμόζει καλά το στόμα του στη θηλή ώστε ο θηλασμός να είναι ικανοποιητικός. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα δεν είναι σε θέση να θηλάσουν.
  • Αν η μητέρα έπαιρνε κάποια φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή είχε κάποια πάθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο θηλασμός αποφεύγεται.
  • Για να υπάρχει ικανοποιητική έκκριση και ποσότητα γάλακτος θα πρέπει να δίνονται σωστές διαιτητικές συμβουλές και μια επαρκή δίαιτα.

Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή διατροφή είναι γνωστή και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε το γάλα διαφόρων ζώων για την αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος αλλά καταλληλότερο ήταν το γάλα της αγελάδας. Παρατηρήθηκε όμως ότι το ξένο γάλα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο νεογνό όπως γαστρεντερίτιδα. Ύστερα από μελέτες παρατηρήθηκε ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου του θηλάζοντος βρέφους με αυτή που το βρέφος τρέφεται τεχνητά με αγελαδινό γάλα δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Με το πέρασμα του χρόνου, κατασκευάστηκε τεχνητό γάλα με την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά με το μητρικό γάλα με περίπου ίδια αποτελέσματα αλλά η διάρκεια των συστατικών αυτών στον βρεφικό οργανισμό να είναι μικρή.

 

 

Σύγκριση θηλασμού και τεχνητής διατροφής

 

Μητρικό γάλα

 

Προστατεύει το νεογνό  με θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για την ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

  • Νερό

Το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό οπότε αποφεύγεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης του μωρού. Ακόμα, και τους καλοκαιρινούς μήνες το  γάλα καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους σε υγρά και δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με νερό και τσάι αρκεί βέβαια και η μητέρα να πίνει άφθονα υγρά.

  • Πρωτεΐνες

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες οι οποίες απορροφούνται εξολοκλήρου από το έντερο του μωρού. Επίσης, είναι πλούσιο σε νουκλεοτίδια τα οποία ενισχύουν το αμυντικό σύστημα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του και την ανάπτυξη του εντέρου.

  • Υδατάνθρακες

Το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες λακτόζης που είναι μετά το λίπος η κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό. Επίσης, περιέχει το ένζυμο λακτάση που βοηθάει στη διάσπαση της λακτόζης και κάνει το γάλα πιο εύπεπτο. Επιπλέον, ένα είδος υδατανθράκων ευνοεί την ανάπτυξη γαλακτοβακίλων στο έντερο του βρέφους που είναι ένα είδος καλών βακτηριδίων και προστατεύουν το έντερο από την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων που προκαλούν διάφορες παθήσεις στο μωρό όπως γαστρεντερίτιδα και κωλικούς.

  • Λίπη

Αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για το νεογνό και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την καλή λειτουργία της όρασης. Ταυτόχρονα, το μητρικό γάλα περιέχει πολυακόρεστα λίπη τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει 3 φορές περισσότερα βασικά λιπαρά οξέα από ότι το γάλα της αγελάδας καθώς και η σύσταση λιπών του μητρικού γάλακτος διαφέρει από μητέρα σε μητέρα και από ώρα σε ώρα όπως για παράδειγμα, το πρωί η μητέρα έχει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους στο γάλα από ότι το βράδυ.

 

Αναλυτικότερα, το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και περιέχει αντισώματα (Ig A) που αυξάνει την ανοσοποιητική ικανότητα. Εκτός όμως από ανοσοσφαιρίνες περιέχει αντιμικροβιακά ένζυμα, λεμφοκύτταρα, μακροφάγα κύτταρα και λυσοσώματα. Ως κύρια πρωτεΐνη έχει την γαλακτολευκωματίνη ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς την σύνθεση των πρωτεϊνών. Το ήπαρ του νεογέννητου έχει περιορισμένη δυνατότητα να μετατρέψει την μεθειονίνη σε κυστεΐνη κι έτσι η κυστεΐνη αποτελεί απαραίτητο αμινοξύ  για το βρέφος ενώ συγχρόνως, το μωρό προσλαμβάνει μέσα από το μητρικό γάλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Εκτός από τα παραπάνω το μητρικό γάλα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ζωντανά κύτταρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Η απορρόφηση σιδήρου είναι καλύτερη που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και βιταμίνη C. Περιέχει πολλές ορμόνες όπως προστανγλανδίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη. Τέλος, προλαμβάνει την παχυσαρκία και αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης του μωρού.

 

Γάλα αγελάδας

 

Το γάλα της αγελάδας έχει ως κύρια πρωτεΐνη την καζεΐνη ενώ συγχρόνως αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα αζώτου με τα ούρα και ένα ποσοστό συγκρατείται στους ιστούς. Η καζεΐνη θεωρείται καλή πηγή μεθειονίνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος για τον οργανισμό, αλλά το ήπαρ του βρέφους δε μπορεί να το συνθέσει. Το τεχνητό γάλα πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα (λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη, ιστιδίνη ) κυστεΐνη και ταυρίνη. Η ταυρίνη προέρχεται από τη μετατροπή της κυστεΐνης στο ήπαρ του βρέφους λίγους μήνες αργότερα αλλά στα πρώτα στάδια της ζωής του. Επίσης, το αγελαδινό γάλα αυξάνει τη συγκέντρωση της ουρίας στο αίμα του μωρού. Ακόμα, περιέχει μεγάλη ποσότητα φωσφόρου που συμβάλλει στη μείωση απορρόφησης του σιδήρου. Δεν περιέχει ζωντανά κύτταρα, όπως συμβαίνει με το μητρικό γάλα, που συντελούν στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη του μωρού. Τέλος, το γάλα της αγελάδας έχει πολλούς μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο βρέφος ενώ είναι ακριβό και απαιτεί λίγο χρόνο για την παρασκευή του.

 

Συμπερασματικά, η καλύτερη τροφή για το μωρό είναι το μητρικό γάλα για τη σωστή και υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξή του όταν και το βρέφος είναι φυσιολογικό. Όταν το μωρό είναι πρόωρο ή έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες είναι προτιμότερο να τρέφεται τεχνητά με γάλα αγελάδας. Σήμερα  βέβαια, οι βιομηχανίες γάλακτος προσπαθούν να κατασκευάσουν γάλα τροποποιώντας το γάλα της αγελάδας προσθέτοντας υδατάνθρακες, όπως λακτόζη και μαλτοδεξτρίνες, και αντικαθιστώντας το λίπος με φυτικά και ζωικά λίπη και κυρίως με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

 

ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

ΚΡΙΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας!
Γράψτε το email σας:

Μαζί με 17 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: