Athlisi Blog

all about WELLNESS

Απώλεια βάρους μετά το καλοκαίρι

Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με πράγματα που είχαμε αναβάλλει, και ένα από αυτά είναι η απώλεια βάρους. Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι απώλειας βάρους και τι θα πρέπει να προσέξουμε.

Πρώτ’ απ’ όλα ας δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι απώλειας βάρους. Οποιαδήποτε διατροφή και να ακολουθήσουμε, η απώλεια βάρους είναι εφικτή με ένα και μοναδικό τρόπο: την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνουμε. Άρα μειώνουμε τις θερμίδες που τρώμε και φροντίζουμε να καίμε περισσότερες.

Τα στοιχεία που έχει αποδειχτεί ότι έχουν καλό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους είναι:
1. μια διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα: άφθονα φρούτα και λαχανικά, αρκετά όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης και μέτρια κατανάλωση ψαρικών και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Περιορισμός των πολύ επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζάχαρη), των πολλών λιπαρών και των τηγανητών τροφών, καθώς και περιορισμός του κόκκινου κρέατος και των πουλερικών σε 2- 3 φορές εβδομαδιαίως. Σαν λίπος χρησιμοποιούμε μια μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου
2. η κατανάλωση πρωινού
3. η μείωση των θερμίδων που λαμβάνουμε και ειδικά τις θερμίδες από λίπος αλλά και απλά σάκχαρα
4. η αύξηση της κίνησης που κάνουμε. Η ένταξη 30-45’ άσκησης ημερησίως στο πρόγραμμά μας συμβάλλει τόσο στην απώλεια του βάρους όσο και στη διατήρησή του
5. Το ζύγισμα μια φορά την εβδομάδα
6. Μια γενικότερη αλλαγή διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών, αντί για μια εφήμερη δίαιτα

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει εκτός από τη διατροφή και την αύξηση της κίνησης αλλά και την αλλαγή συμπεριφορών για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει.

Η πετυχημένη δίαιτα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει:

1. να αφορά στο συγκεκριμένο άτομο που την ακολουθεί- μια δίαιτα δεν γίνεται να καλύπτει τις ανάγκες πολλών ατόμων γιατί θα πρέπει να σχεδιάζεται με βάση το φύλλο, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του, τις βασικές καύσεις του ατόμου (βασικός μεταβολισμός) και την κίνηση που κάνει. Γι’ αυτό και δεν είναι καλό να δανειζόμαστε δίαιτες από άλλους, ούτε και να ακολουθούμε δίαιτες από περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας
2. να είναι σχεδιασμένη με βάση το ημερήσιο πρόγραμμα του ατόμου αλλά και τις προτιμήσεις του, ώστε να ακολουθείται ευχάριστα. Να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες ώστε το άτομο να μη στερείται τροφές που το ευχαριστούν
3. να στοχεύει στη διόρθωση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους. Εάν δεν διορθωθούν αυτά, το βάρος είναι πιθανό να αυξηθεί μετά το τέλος της προσπάθειας, όταν επανέλθουμε στον πρότερο τρόπο διατροφής
4. να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες για να είναι ισορροπημένο
5. Εάν το βάρος αυξήθηκε από κάποιους ψυχολογικούς παράγοντες, το άτομο θα πρέπει να βοηθηθεί. Οι ψυχολογικοί παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι οι εξής: κατανάλωση υπερβολικού φαγητού όταν το άτομο είναι αγχωμένο, στενοχωρημένο, από ανία, σαν επιβράβευση. Ακόμα, αναγκαία είναι η παρέμβαση ειδικού ψυχολόγου όταν το άτομο καταναλώνει τροφή και χάνει τον έλεγχο ή καταναλώνει τροφή καταναγκαστικά
6. να υπάρχει σωστός ρυθμός απώλειας βάρους, ώστε η απώλεια να γίνεται κυρίως από τις λιπαποθήκες του ατόμου, να συνεχίζει η απώλεια βάρους μέχρι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αλλά και να μην ξανακερδίζεται το βάρος που έχει απωλεσθεί
7. η παρακολούθηση να γίνεται από ειδικούς που μπορούν να μας βοηθήσουν στα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (διαιτολόγος για τη σύνταξη κατάλληλου διαιτολογίου, ψυχολόγος για άτομα που τρώνε διαφορετικά ανάλογα με τα συναισθήματά τους, ιατρός για κάποιες παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν)

Τέλος, καλό είναι να αποφύγουμε να κάνουμε μια δίαιτα από πηγή που δεν εμπιστευόμαστε, που να υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι δίαιτες και τα συμπληρώματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους (δίαιτα-αστραπή) βοηθούν μεν να χαθεί το βάρος γρήγορα, έχουν όμως σημαντικά μειονεκτήματα, όπως:
I. η απώλεια βάρους γίνεται από τις αποθήκες του λίπους αλλά και τις μυϊκές ίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου πολύ απότομα και η απώλεια του βάρους να σταματάει εύκολα
II. όταν το άτομο τελειώνει τη δίαιτα και αρχίζει να τρώει κανονικά, το βάρος επανέρχεται με την προσθήκη κάποιων επιπλέον κιλών. Το βάρος αυτό προστίθεται κυρίως σαν λίπος και είναι πιο δύσκολο να χαθεί, ενώ η σύσταση του σώματος είναι λιγότερο υγιής
III. οι δίαιτες αυτές είναι πολύ στερητικές με αποτέλεσμα όταν τελειώνουν, το άτομο να οδηγείται στην υπερφαγία επειδή έχει στερηθεί πολλές τροφές
IV. οι δίαιτες αυτού του τύπου δε βοηθούν το άτομο να αλλάξει τις συνήθειες της διατροφής που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους εξαρχής, οπότε είναι σε αυξημένο κίνδυνο να ξαναβάλει το βάρος

Η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, είναι μια καλυτέρευση της υγείας μας και προσφέρει σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ευαισθησία, οι θεραπευτές δε να βοηθούν το άτομο και να δημιουργείται σχέση στήριξης και εμπιστοσύνης.

Η κ. Χριστίνα Δρακοπούλου είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγoς, RD, MSc. Είναι εξειδικευμένη σε περιστατικά παχυσαρκίας και διατηρεί γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΚΡΙΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οκτώβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας!
Γράψτε το email σας:

Μαζί με 16 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: